Značaj kvaliteta posuđa je veliki

Prije samog početka spremanja makrobiotičke hrane, bilo bi poželjno da postepeno promjenite i sam pribor za kuvanje, koji će vam omogućiti da efikasnije i na prirodniji način pripremate obroke. Prije svega trebalo bi izbjegavati, lonce i ostali pribor od aluminijuma, jer se on veoma lako izgrebe, a brzo oksidiše, tako da tragovi ovog metala ostaju u hrani i ona postaje toksična.

Takođe, bez obzira na široku rasprostranjenost, i teflon isto tako spada u posuđa koja bi trebalo izbjegavati.

Kad su u pitanju „metalni“ sudovi, najbolji za svakodnevnu upotrebu su teški lonci, šerpe i tiganji od livenog ili emajliranog gvožđa, jer se u njima toplota ravnomjerno raspoređuje i nije potrebno dodavati mnogo vode, a uz to se i lako čiste. Takođe i express lonac spada u veoma bitan dio pribora za spremanje.

Što se tiče električnih tiganja, njih bi svakako trebalo izbjegavati, jer oni posebno narušavaju prirodnu energiju tj. životnu energiju hrane (ki, ći), stvarajući haotične vibracije u njoj.

Za mješanje i pripremanje jela, bilo bi najbolje koristiti drvene kašike, jer neće dovesti do mogućnosti grebanja, a neće ni ostaviti ukus metala u hrani.

Za pripremu gomašia ili pirea od raznih namirnica, kao i preliva za salatu, trebalo bi koristiti suribači, ili posudu za gnječenje. A ako koristite mlinove, trudite se da izbjegavate električne, bilo bi bolje koristiti Folijev ručni mlin, koji je takođe koristan u pravljenju pirea.

Povrće, voće i salatu treba sjeći na drvenoj dasci, s' tim što bi prije svakog korišćenja trebalo oprati dasku vodom, da bi je i drvo upilo, jer time sprječavamo da upije sokove iz povrća.

Takođe dasku možete premazati i susamovim uljem, da bi usporili njeno sušenje. Bilo bi poželjno koristiti tepsije od keramike, jer svakako bolje zadržavaju toplotu od staklenih. Od ulja, koristite biljna, posebno ona termostabilna (susamovo, od semenki grožđa, kokosovo...).

Posuđe perite ekološkim sredstvima, onim koja su biorazgradiva.

Što se tiče čuvanja raznih sjemenki, žitarica ,mahunarki, kao i sušenih namirnica, možete koristiti staklene bokalčiće ili tegle, koji su inače relativno jeftini, mada ih je ipak najbolje držati u drvenim ili keramičkim posudama, jer one omogućavaju bolje strujanje vazduha.

Naravno, ne morate odmah kupiti svo ovo posuđe, kupujte postepeno i u skladu sa vašim mogućnostima. Ali, ako vam se možda nešto i učini skupim, sjetite se da je kuhinja središte vašeg doma, kao i zdravlje vaše porodice.